Über das Projekt/About the project

Bridging the gap between profit and non-profit organizations for integrated employment

A successful cooperation between Social Profit Organizations (SPOs) and Economic Profit Organisations (POs) can be a win-win situation for both parties involved. The idea of developing cooperation was presented by Austria to the partners, who have a couple of good examples to share in a hope that such a model could be replicated in other EU countries. As the majority of EU countries face similar economic challenges, high unemployment of working age disabled people, as well as people depending on long term state benefits. This project will demonstrate how cooperation can be a tool for integration of people with disabilities into the labour market.

Project idea:
The main idea is the development of competencies of people working in Social Profit Organizations. Sharing good practice examples to encourage cooperation between SPOs and POs will maximise social and economic benefits for disabled and disadvantaged people.

The main objective of the partnership is to share learning and transfer knowledge. Studying and evaluating successful examples will enable and lead memebers to find innovative cooperation between employees of SPOs and POs. The key objective is to encourage development of successful cooperation between SPOs and POs resulting in skills development and sustainable employment opportunities.

The development of cooperation will provide innovative opportunities to achieve the project's goals. The SPOs will develop and create new ways for supporting people with disabilities and/or long term unemployed people. That would not be possible without any cooperation.

People with disabilities and other disadvantaged groups have the highest unemployment rate in Europe. As a result of this partnership project, trained and informed members will influence employers to develop good quality, representative cooperation, which will deliver high quality services in an accessible and socially responsible ways. Therefore, long-term impact of the project will be the creation of more and better jobs for people with disabilities and other disadvantaged groups, increasing public awareness about the potential of the mentioned strategy.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Informationen auf Deutsch

Grundtvig ist ein EU gefördertes Programm im Bereich der Erwachsenenbildung. Das Programm unterstützt neue Wege der Zusammenarbeit in Europa. Durch Auslandsaufenthalte und die Teilnahme an den Projekten erweitern partizipierende Personen ihre Kompetenzen und Fähigkeiten für den ausübenden Beruf und haben gleichzeitig die Chance auf persönliche Weiterentwicklung.

Kooperationen zwischen Profit (POs) und Social-Profit Organisationen (SPOs)
Die Caritas für Menschen mit Behinderungen setzt in der Arbeitsintegration schon seit vielen Jahren auf die wirtschaftliche Vernetzung und Kooperation zwischen Social-Profit und Profit Organisationen. Als gutes und erfolgreiches Beispiel bietet die CMB  "Good Practices Guidelines" an,  von denen andere Länder lernen können. Vorzeigeprojekte sind unter anderem der "Caritas Spar Markt" und "BACKma’s". Der internationale Erfahrungsaustausch und das Lernen voneinander sind wichtige Faktoren die durch die "Grundtvig Lifelong Learning Partnerschaft" umgesetzt werden können.

Zur Projektidee:
Zur Umsetzung von Kooperationen zwischen SPOs und POs ist die Kompetenzentwicklung von MitarbeiterInnen ein wesentlicher Faktor. In weiterer Folge kann der Herausforderung, wirtschaftliche und soziale Interessen in einem Projekt zu vereinen, angenommen und in einem adäquaten Rahmen umgesetzt werden.

This project has been funded with support from the European Commission. This publication (communication) reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein